DRUGA AUTORSKA DELA

Dorijan Nuaj

Ideologija tarota, Dorijan Nuaj

Ideologija tarota
Ideologija tarota i njena ezoterijska, kulturna i istorijska izvorišta

U ovoj obimnoj i temeljno napisanoj knjizi otkrićete mnogo o izvorima tarotskih slika i simbola, njihovoj posebnoj ideologiji i ikonologiji te uvideti njihovu utemeljenost u srednjovekovnoj evropskoj hrišćanskoj tradiciji, kulturi i ezoteriji, a čiji su koreni antički i paganski. Pročitaćete o tome šta je prethodilo tarotu kakav danas poznajemo, šta je tarot bio na početku, kako se i pod kojim uticajima menjao i zašto danas izgleda tako kako izgleda. Dobićete jedan obuhvatniji uvid u tajanstva ključeva tarota zahvaljujući opsežnom i uporednom istraživačkom pristupu pisca ove knjige čija je iscrpnost i stil čine jedinstvenim delom napisanim na srpskom jeziku, ali i šire. Knjigom nije obuhvaćena samo istorija tarota, već njen narativ uporedo prati razvoj evropskog ezoterizma u poslednjih pet-šest vekova te dotiče oblasti kao što su okultizam, alhemija, kabala, hermetička filozofija, astrologija i asterizam.

Knjiga obiluje podacima, uvidima i paralelama, predstavljajući teorije i otkrića mnogih istraživača kako tarota, tako i istorije ezotericizma. Autor se ne libi i da iznosi vlastite pretpostavke. Knjiga obiluje navodima autora kao što su Ronald Deker, Pol Huson, Helen Farli, Sali Nikols, Majkl Dumet, Andrea Vitali, Najdžel Džekson, Frensis Jejts, Elifas Levi, Alister Kroli, Fulkaneli, Julij Berkovski, Đerđe Endre Senji, Joan Kulijanu, Tomas Mur, Menli Palmer Hol itd.

Dodir u tami, Dorijan Nuaj

Dodir u tami
Pripovedanje sačinjeno od sećanja

Pišem o onome što sam proživeo, čemu sam prisustvovao, čega se sećam i što me je temeljno uzdrmalo te odredilo suštinski put moga bića. Moglo bi se reći da ovaj spis predstavlja jedan poseban oblik ispovesti. Pripovedanje ne sledi uvek pravolinijsku dimenziju. Ponekad ide napred, onda se vraća, povezuje pojave i ljude u bližoj i daljoj prošlosti na različitim mestima: Priština, Beograd, Beč, Bodensko jezero, devetnaesti vek, dvadeseti, dvadeset i prvi.

Knjiga je uobličena po poglavljima od kojih svako predstavlja neki osobeni period ili događaj. Poglavlja povezuje jasna nit jednog magijskog tkanja koje se proteže na nekoliko pokoljenja i kroz više od stotinu godina. Tokom čitanja može se steći utisak i dvoumljenje povodom toga da li je pisac izmislio, sanjao ili uobrazio opisane događaje i likove, ili je možda bio žrtva nečije manipulacije. Možda je pisac podvojena ličnost, a možda je bio pod uticajem neke takve osobe velike lične moći. Osim samog pisca, koji je glavni lik ovog ispovedničkog romana, kao druga ključna ličnost pojavljuje se entitet koji se predstavio kao Amhazar, zaposednuvši izvesnog Naima Suljejmanija koji se u tom trenutku nalazio na marginama mog društvenog okruženja u Prištini početkom devedesetih. Tokom perioda od 1993. do kraja 1996. bio sam izložen njegovom snažnom delovanju čiji je cilj bio da me uputi u tajno učenje povezano sa nekim poznatim ezoterijskim tokovima i usmeri me ka specifičnom obliku magijskog delovanja.

Pripovedanje počinjem postautohagiografskom beleškom koja uvodi u jedan osobeni ezoterijski svetonazor. Dalje kroz knjigu, nit priče obuhvata period osvešćivanja moje predodređenosti ka okultnom, opisivanjem ključnih događaja iz raznih faza mog detinjstva i mladosti. Na to se nastavljaju prikazi mog magijskog šegrtovanja, kao i period lutanja kroz razna učenja, zatim događaji nakon završetka šegrtovanja, pa sve do skretanja u dalju prošlost ka korenima magijske linije koja me je prihvatila. Kroz naratorsku nit, osim fantazmičkog, magijskog, jezovitog ili natprirodnog, provlače se istorijske, kulturne i društvene paralele. U to se uklapa opis prilika svakodnevnog života u Prištini tokom devedesetih, etnički odnosi, sukob, opšta zapažanja o duhu vremena. Međutim, kao jedan od glavnih motiva čitave knjige prisutna je Velika Majka u raznim pojavnim oblicima. Okrenutost ka magiji, ženskom načelu, ka htonskom, ka korišćenju raznih droga, ovoj knjizi pridaje određeni satanski ili demonski utisak.

Za podneblje u kome sam odrastao i ovde gde trenutno obitavam, nesvakidašnje ime i prezime koje nosim, između ostalog, u skladu je sa mojim neprianjanjem uz identitetska poistovećivanja. Rođen sam i odrastao u gradu u čijoj sam napetoj ali čudesnoj atmosferi postavio temelje jednog ezoterijskog svetonazora, o čemu svedoči ova knjiga pisana u obliku odeljenih ispovesti i prisećanja na ljude, mesta, događaje, vizije i osećanja. 

Mistični okultizam, Dorijan Nuaj

Mistični okultizam
Subjektivno putovanje kroz zaostavštinu britanskog Hermetičkog reda Zlatne zore

Mistični okultizam nije akademska ili istraživačka knjiga na temu magije i okultizma. Nije mi namera da izlažem o istorijatu, pojmu i akterima fenomena obuhvaćenim ovim nazivom. Umesto toga, pozvaću čitaoce na jedno prilično subjektivno putovanje kroz neke bitne vidove ove široke oblasti sa fokusom na tzv zapadni hermetizam i zaostavštinu britanskog Hermetičkog reda Zlatne zore iz devetnaestog veka, čije učenje krasi i određena doza misticizma. Naravno, ova knjiga nudi i širi okvir te zadire i u neke sasvim nekonvencionalne stvari. Dobar deo ove knjige čine izmenjene i dopunjene verzije tekstova na temu okultizma koje sam godinama objavljivao na blogu „Bafomitras“.

Osobenost ove knjige jeste u tome, što osim teorijskih uvoda i tumačenja, obiluje i uputstvima za praktičan pojedinačni rad sa razvojnim ciljevima. U tom smislu ova knjiga će biti izuzetno korisna onima koji žele da samostalno praktično rade na sebi, kako se to uobičajeno kaže, ali da pritom imaju i određena teoretska uporišta razumevanja.

Božanska revolucija katastrofe

Treće, prošireno i izmenjeno izdanje, obogaćeno novim uvidima i jasnijom mišlju

Verzija knjige Božanska revolucija katastrofe koja je u ponudi jeste njeno treće, prošireno i izmenjeno izdanje, obogaćeno novim uvidima i jasnijom mišlju nego prethodne dve verzije (jedna objavljena pod istim naslovom a druga kao Doktrina satanizma). Moja misao iznesena u ovom izdanju možda nije više toliko radikalno i grubo izražena kao u prethodnim verzijama, ali je dublja. Neko bi pomislio da sam tokom vremena malo umekšao stavove, ali će pažljiviji čitalac sasvim jasno uvideti da su takvi utisci varljivi. Božanska revolucija katastrofe i dalje je temeljno propagandno oruđe jedne apokaliptičke doktrine i magijskog revolucionarnog delovanja.   

Duh kontrainicijacije

Duh kontrainicijacije predstavlja uobličenje ideja i promišljanja ezoterijskog svetonazora povodom tema kao što su istorija budućnosti u ključu doba Vodolije, priroda i posledica kontrainicijacije kao izopačenja tradicionalnih tokova magijske inicijacije, kontrainicijacijsko bratstvo, doktrina mesijanstva, apokalipsizam, masonerija, Velika Majka, Skerletna žena, Lilit, Kajin, Lucifer, Horus, androgin, okultizam, kabala, okultni tarot, kult Teleme itd. Ova knjiga je razrada ideja iz mog prvog dela ezoterijske filozofije Božanska revolucija katastrofe, a u dobroj meri korespondira i prvom delu moje knjige Ideologija tarota. Često sam u tekstu referisao na mislioce kao što su Rene Genon, Mirča Elijade, Alister Kroli, Geršom Šolem, Julius Evola, Džerald Masi, Dragoš Kalajić, Bela Hamvaš, Kenet Grant, Piter Grej, Karolj Kerenji, Erih Nojman, Žak Bril, Džejms Frejzer, Majkl Bertio, Menli Palmer Hol, Karlos Kastaneda, Dimitrij Mereškovski, Elifas Levi, Džejk Straton Kent, Daniel Gunter itd.

Ukoliko ste zainteresovani za moje knjige kontaktirajte me putem kontakt forme i raspitajte se više o knjigama kao i načinima dostave. Po svim pitanjima sam fleksibilan i otvoren. Ipak, moram napomenuti da su mnogi delovi navedenih knjiga već objavljivani na ovom blogu. Međutim, ukoliko želite da posedujete pune verzije tih tekstova u obliku knjiga, (kao i onih delova knjiga koji nisu publikovani onlajn niti su planirani da budu), onda je naručivanje na hartiji pravo rešenje.

Blog, sajt, može biti oboren, ukinut, ali štampana knjiga je svakako više vrednija pa se stoga nemojte snebivati nego naručite. 

Tarot mrtve ruke - Bafomitras | Projekat u saradnji sa ArsMagine.com
© 2023 - Sva prava zadržana