Arkana

Velika

Numeracija

XV

Učitelj

Iskustvo

AMHAZAR

Petnaesta arkana odnosi se na učitelja. Potiče iz iskustva. Slovo K u donjem desnom uglu ukazuje na činjenicu njegovog postojanja... 

XV Amhazar - Tarot Mrtve Ruke
Učitelj je uvek konkretan čovek, odnosno načelo učitelja u određenom trenutku ili vremenskom periodu deluje kroz konkretnog pojedinca, ali učitelj sam po sebi nije čovek. Može delovati kroz više ljudi, odnosno više učitelja može biti ispoljeno kroz jednog čoveka i obrnuto. Amhazar je oličenje posvećeničke tradicije, što je predstavljeno njegovim štapom kojim stvara okolnosti inicijacijskog iskušenja svog učenika, i simbolom oko njegovog vrata, koji ukazuje na inicijacijski kontinuitet i njegov autoritet.

Divinacijski, to znači da morate postupiti u skladu sa postojećim načinima, preuzeti odgovornost za druge ili prihvatiti tuđi autoritet koji je utemeljen na dugotrajnom iskustvu. U praktičnom smislu, duh ove arkane je sklon davanju saveta i podučavanju iz oblasti magije i misticizma. On poznaje magijske tehnike, postupke, obrede, načine kako izazvati promene magijskim sredstvima. Takođe, on podučava i tehnikama ekstaze. Pojavljuje se kao starac sa kukuljicom, ponekad je veličanstven a nekad deluje zapušteno kao klošar.

Tarot mrtve ruke - Bafomitras | Projekat u saradnji sa ArsMagine.com
© 2023 - Sva prava zadržana